Contoh Warta Bahasa Sunda Tentang Gempa Bumi dan Gunung Meletus

Pada kesempatan kali ini, saya akan mereferensikan sebuah warta yang berhubungan dengan gempa bumi dan juga gunung meletus dalam bahasa sunda yang terjadi di beberapa wilayah jawa barat, seperti gempa yang terjadi di daerah banten, dan meletusnya gunung tangkuban perahu di kabupaten bandung.

Dalam membuat warta tentu saja isinya harus objektif, sebab ciri utama sebuah warta informasinya harus mengandung informasi yang benar-benar terjadi dan aktual sehingga tidak mengada-mengada. Oleh karena itu, kita perlu mencari materinya dibeberapa portal berita populer, baik di televisi, surat kabar ataupun di internet.

Warta Gempa bumi dan gunung meletus

Benca alam, seperti gempa bumi dan gunung meletus memang belakangan ini melanda kawasan di jawa barat, seperti gempa bumi yang terjadi serang banten, dan erupsi gunung tangkuban perahu yang ada di kabupaten bandung barat misalnya. Yang sekaligus akan menjadi tema warta sunda kali ini.

Baca juga: 15+ Contoh Warta Berita Bahasa Sunda Lengkap, Materi Dan Strukturnya!

Contoh warta dalam bahasa sunda yang berhubungan dengan gempa bumi dan gunung meletus kali mudah-mudahan dapat bermanfaat sebagai bahan referensi kalian jika akan membuat sebuah warta yang berhubungan dengan tema ini. Mudah-mudahan dalam penggunaan bahasa sundanya dapat dimengerti dengan baik nantinya.

Warta Tentang Gempa Bumi Dan Gunung Meletus bahasa Sunda

Baiklah berikut adalah dua warta yang langsung dibawakan dalam acara warta berita mengenai gempa bumi dan gunung meletus dalam bahasa sunda sehari-hari (loma), dilengkapi pula dengan file dokumenya yang bisa di unduh sebagai bahan referensi nantinya.

Baca juga: 6+ Warta Tentang Olah Raga Dan Kegiatan Sekolah Bahasa Sunda

Warta

Gempa Banten, Ruksakna 150 Imah di Jawa Barat, Jeung Erupsi di Gunung Tangkuban Parahu


Assalamualaikum wr, wb. Wilujeng enjing sadayana pamiersa? Tepangkeun nami simkuring kustian, badé ngadugikeun warta ngenaan kana bencana gempa bumi sareng gunung meletus nu lumangsung kajadian di sababaraha tempat di jawa barat.

Mangga, langsung waé urang nuju ka warta anu munggaran..

Saloba 150 imah di Jawa Barat ruksak alabatan kena gempa di Banten, nu lumangsung dina poé Juma’ah (2/8) peuting. Dina data Kamenterian Sosial, imah anu ruksak kasebat lokasina di sajumlah wéwéngkon nu aya di jawa barat jeung hiji di Lampung.

Pupuhu Biro Humas Kemensos, Sonny W Manalu negeskeun yén lokasi imah anu ruksak kalobaan ayana di Pandeglang, nya éta jumlahna nepi ka 102 siki, nu kasebar di 13 kacamatan.

“Sedengkeun di Sukabumi aya 28 imah nu ruksak di 17 kacamatan, Cianjur genep imah di 15 kacamatan, Bandung barat aya tujuh imah di hiji kacamatan, jeung Kota Bogor aya hiji imah di hiji kacamatan,” Béja Sonny basa nulis katerangan, Sabtu (3/8).

Salain eta, karuksakan imah ogé nimpah opat imah di Garut, hiji imah di Kabupaten Bandung, jeung hiji imah di Provinsi Lampung. “Jadina total samentara aya 150 siki imah nu ruksak,” ceuk sonny.

Sonny ogé mastikeun pihak Kemensos geus ngirimkeun bantuan hiji-hiji ka warga anu kakeunaan musibah gempa. Dina tahap ka hiji, Kemensos ngirimkeun 500 tenda gulung, 500 lembar simbut, 800 kadaharan nu siap saji, 300 pakét lauk pauk, 20 boks kalengkapan kaluarga, jeung 20 rébu bungkus mie instan.

Bantuan éta rék di distribusikeun ka korban anu imahna ruksak parna jeung warga nu ngungsi, siga anu dialaman ku warga di Kacamatan Mandalawangi, Kecamatan Carita, jeung sajumlah kacamatan laina anu kakeunaan gempa di Pandeglang. “Total bantuan dina tahap kahiji éta sagedé Rp. 240.935.000,” Ceuk Sonny.

BMKG ngajelaskeun episentrum gempa bumi, ayana dina koordinat 7,32 derajat Lintang Selatan jeung 104,75 derajat Bujur Timur. Tepatna aya di laut dina kajeroan 4,8 km, jarak 164 km barat daya Kota Pandeglang, Banten.

Nah, pamiersa mangga urang lajengkeun ka warta sunda anu salajengna dina informasi anu sejénna nya éta ngenaan kana gunung meletus di tangkuban parahu kabupatén bandung.

Gunung Tangkuban Parahu di Kabupaten Bandung Barat, Jawa Barat, teupi ka ayeuna ngalaman erupsi atawa letus dina jam 15.48 WIB, poé Juma’ah, 26 Juli 2019. Haseup erupsi katembong di sakitaran belah wétan, kalér, jeung kidul di kabupatén bandung barat.

Kapala Bagian Humas Pusat Vulkanologi Mitigasi jeung Bencana (PVMBG), Titan Roskusumah, ngonfirmasikeun kajadian éta. Nurutkeuna, tim husus geus nepi lokasi pikeun ngalakukeun pananganan nu leuwih lanjut. “Luhur letusan gunung nepi ka 200 méter,” Bejana.

Titan ogé nerangkeun, yén proses érupsi di kawasan kasebat lumangsung terus-terusan. “Érupsi masih lumangsung teupi ka ayeuna, gempa mangrupakeun tremor, tapi dina amplitudo nu mikin ngaleutikan,” Bejana.

Nah Pamirsa, Mung sakitu waé warta berita singket anu tiasa ku simkuring dugikeun, wilujeung patepang deui dina warta anu bakal dongkap.

Kapayun urang sambung deui saréng simkuring kustian, dina waktos nu sami jeung acara nu sami, “WARTA SUNDA” Hatur nuhun! Wassalam wr wb.

Download File .doc

Tips membawakan warta:

Jangan lupa, saat kita sedang menyampaikan atau membaca teks warta sunda seperti naskah diatas, sesekali kita harus membagi arah pandangan atau penglihatan kepada audiens atau pemirsa, jadi jangan terpaku oleh naskah teks beritanya tersebut.

Demikian warta mengenai gempa bumi dan juga gunung meletus yang dituliskan dalam bahasa sunda, khususnya yang terjadi dibeberapa wilayah yang ada di jawa barat.

Semoga dapat bermanfaat untuk bahan referensi jika kebetulan kamu akan membuat sebuah warta yang berhubungan dengan tema seperti ini. Sekian, dan terima duit…

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *