6+ Warta Tentang Olah Raga Dan Kegiatan Sekolah Bahasa Sunda

Contoh warta sunda tentang olah raga dan kegiatan sekolah (sakola) – Warta merupakan sebuah cerita yang merupakan kabar berita mengenai kejadian yang benar-benar aktual. Jadi ciri-ciri dari sebuah warta itu adalah kajadian yang benar-benar terjadi atau aktual.

Sehingga data yang dilaporkan tersebut berdasarkan dari data yang asli, valid atau benar. Waktu dan tempat yang diwartakan atau diberitakan jelas, bahasa yang di gunakan pun menggunakan bahasa yang dapat di mengerti, isi warta sifatna objektif.

Dalam menulis warta dalam bahasa sunda sendiri ada hal-hal yang harus diperhatikan, yaitu mengenai ragam bahasa yang digunakan. Sebab seperti yang sudah kita tahu, dalam bahasa sunda ada dua ragam bahasa yang dapat digunakan, nyaitu yang kita sebut dengan Ragam Basa Hormat /Lemes dan Ragam Bahasa Loma/Kasar.

Saat menulis warta sunda, sebenarnya bisa menggunakan ragam bahasa dari keduanya, baik itu Ragam Bahasa Hormat ataupun Ragam Bahasa Loma, yang terpenting saat menggunakan dari salah satu ragam bahasa tersebut, sebaiknya kita menggunakannya secara konsisten (rekomendasi).

Dalam meyakinkan seseorang tentu saja saat menulis warta yang lengkap dan jelas, ada satu rumusan yang sering atau biasa digunakan oleh para wartawan ataupun jurnalis, nyaitu menggunakan rumusan yang disebut dengan rumus 5W+1H.

Sebab suatu warta dapat dianggap cukup isinya kalau warta tersebut sudah mengandunga tau memeiliki unsur-unsur 5W+1H, yaitu :

What (naon)
Who (saha)
When (iraha)
Where (dimana)
Why (kunaon)
How (kumaha)


Jadi sacara singkat rumus 5W+1H ini bisa menyebutkan bahwa suatu warta bisa dianggap lengkap dan jelas kalau punya unsur 5W+1H tersebut, dan diartikel sebelumnya kita sudah sering membahas mengenai hal ini ya?

Baca juga: 15+ Contoh Warta Berita Bahasa Sunda Lengkap, Materi Dan Strukturnya!

Contoh Warta Bahasa Sunda Tentang Olah Raga Dan Kegiatan Sekolah

Warta Bahasa Sunda Tentang Olah Raga Dan Kagiatan sakola

Langsung saja kita menuju contoh warta yang pertama, yakni yang berhungan dengan menjaga kebersihan lingkungan sekolah (sakola). Pada contoh warta sunda ini akan dilengkapi juga beserta dengan unsur-unsur wartanya.

Ngajagi kabersihan sakola

Judul warta: Siswa Diajar Mikareuseup kana Lingkungan Ngaliwatan Program Jum’at Beresih

Assalamualaikum wr, wb. Wilujeng sonten pamiersa, sareng simkuring ANDI dina warta ANTARA NEWS, dina dinten ieu simkuring badé nepangkeun hiji warta ngenaan kana kagiatan dina ngajagi kabersihan di lingkungan sakolaan. (Bubuka warta)

Siswa sareng guru sakola SD Alam Muhammadiyah Kedanyang anu katelah ku SD Almadany, parantos ngayakeun program jasa komunitas pikeun ngaberesihan lingkungan sakola dina dinten Jum’at (2/8/2019). (Who When)

Kagiatan Jum’at Beresih ieu, dirangkep dina téma “MIKANYAAH KANA LINGKUNGAN SAKOLA”. Saatos upacara, siswa sareng siswi ngabagi-bagi tugas ngaliwatan pituduh sareng bimbingan ti guruna. Aya anu ngumpulkeun runtah di buruan, sareng aya ogé anu keur misah-misahkeun runtah organik sareng anorganik.

Sabagian murid nu lian deui ngurus pepelakan kembang anu karék mekar, aya anu nyiram tangkal, aya nu motong bagean kembang nu parantos layu, sareng aya ogé anu ngumpulkeun kekembangan nu tos garing pikeun ngadamel bibit.

Di buruan sakola ieu seueur kekembangan, sapertos kembang soka, kenikir, kembang sapatu, lidah buaya. Salaian eta, aya ogé pepelakan anu sanésna sapertos cabé, sao, balingbing, bayem, jeung séréh. (Who, What)

Pupuhu Kurikulum, MPd Lilik Isnawati nyatakeun, yén ngalangkungan kagiatan ieu pikeun prakték Pangajaran PLH (Pendidikan Lingkungan Hidup). “Ngalatih murid supados tiasa ngabiasakeun hirup séhat sareng sakaligus mikareseup kana pepelakan,” saurna.

Sakitar sajam éta kagiatan lumangsung, murid sakola teras ngaberesihkeun pananaganna nganggo sabun. Ayeuna, sakola nu aya di Griya Karya Giri Asri (GKGA) Blok T 11, Kedanyang, Kec. Kebomas Gresik téh mikin katingali beresih, rapih, tur éndah.

Pupuhu sakola, Drs. AH Nurhasan Anwar MPd nyatakeun kareueus pisan lamun migawé bareng silih gotong royong pikeun ngabersihkeun lingkungan sakola.

“Alhamdullilah lingkungan sakola urang parantos janten langkung beresih sareng padamelan karasa hampang tur pikaresepeun, sabab dilakukeun ku sasarengan” saur anjeunna. (How, Why)

Nah, pamiersa sakitu waé warta sunda anu tiasa ka pihatur dina dinten ieu, wilujeng patepang deui dina warta nu sanésna dina dinten nu bakal dongkap, amit mundur, amit mungkur. Wassalamualaikum wr, wb (Penutup warta)

Warta Bahasa Sunda Tentang Kegiatan Sekolah

Nah, sedangkan untuk beberapa referensi contoh warta seputar kegiatan sekolah dan olah raga dibawah ini, silahkan tinggal kamu berikan pembuka dan penutupnya sendiri sesuai dengan keinginan masing-masing.

Judul : 5 Sakola di Propinsi Jawa Barat di Pilih janten Sakola Adiwiyata

Lima Sakola di Propinsi Jawa Barat di Pilih janten Sekolah Adiwiyata, di Tingkat Propinsi Jawa Barat. Lima sakola kasebat nyaéta SMAN 1 Lembang, SMPN 2 Padalarang, SMPN 2 Ngamprah sareng SD Damian School Kota Baru Parahyangan Padalarang.

“Ka lima sakola ieu ditunjuk salaku Sakola Adiwiyata di tingkat Kabupatén Bandung sareng dibantosan ku Dinas Lingkungan Hirup (DLH). Salajengna lolos jadi Adiwiyata, di tingkat Jawa Barat.” Saurna Kapala DLH Kabupaten Bandung Barat, Apung Hadiat Purwoko, Jum’at (27/7/2019).

Apung ogé nerangkeun, pangajén ieu dipasihkeun ku Sakola Adiwiyata ku Pamaréntah Propinsi Jawa Barat ngeunaan Peringatan Dinten Lingkungan Sedunia di Propinsi Jawa Barat dina taun 2019, Kemis (7/26).

Numutkeun anjeunna, anjeunna dipasihan panghargaan lantaran tos menang nilai sareng perséntase kanggo diatur salaku Sakola Adiwiyata di Propinsi Jawa Barat.

Anjeunna ngungkabkeun, program Adiwiyata mangrupikeun program salah sahiji Departemen Lingkungan supados tiasa nyiptakeun panganyaho sareng kasadaran siswa dina usaha konsérvasi lingkungan.

“Ngaliwatan program ieu, dipiharep yén unggal anggota bakal ngiringan kagiatan sakola nuju lingkungan anu séhat sareng nyingkahan tina pangaruh lingkungan négatip,” jelasna.

Salah sahiji sakola anu nampi panghargaan Sekolah Adiwiyata nyaéta SMAN 1 Lembang. Lantaran pantes meunang gelar Sekolah Adiwiyata, sabab sakola anu ngagaduhan maskot lebah, salah sahiji visina nyaéta ramah lingkungan.

Sakola ieu, tos aya ti taun 1983, nu mangrupikeun salah sahiji sakola anu pangkolotna di Kabupatén Bandung kulon, nyaéta SMAN 1 Cililin sareng SMAN 1 Padalarang.

Tema Kagiatan Sakola Festival Seni Siswa Nasional

 

Judul : 567 Siswa SD sareng SMP Ngiring Festival Seni Siswa Nasional (FLS2N) di Jawa Barat taun 2019

567 siswa SD sareng SMP ngiringan dina Festival Seni Siswa Nasional (FLS2N) di Propinsi Jawa Barat dina taun 2019.

Kegiatan anu lumangsung ti tanggal 12 – 16 Agustus 2019 ieu, di ayakeun di sapuluh titik. Salajengna, juara tempat ka hiji bakal ngawakilan Jawa barat di tingkat nasional anu diayakeun di Propinsi Banten tanggal 15-21 Séptémber 2019.

Acara FLS2N di tingkat SD / SMP dibuka ku pupuhu Bagean Pendidikan jawa barat (Kadisdik), Dewi Sartika di Grand Hotel Lembang, Kabupatén Bandung. Senén (12/08/2019). Kadisdik tos yakin sadaya pamilon anu hadé sareng murid anu saé.

“Parantos aya 4,5 juta murid SD sareng 1,7 juta murid SMP di Jawa barat nu parantos diwakilan ku sakolana sewang-sewangan di dieu. “Saurna. Salaku tambahan, Kadisdik ogé masihan panghargaan ka guru, mentor sareng pelatih anu sok ngadorong tina kamampuan murid.

Kadisdik ogé nyorong ka sadaya pamilon anu ngiringan kana kagiatan anu diurus ku Menteri Pendidikan sareng Kabudayaan (Kemendikbud).”Sadayana kedah dilakukeun sacara optimal sareng nunjukkeun usaha anu saé pikeun janten juara sareng ngawakilan Jawa Barat di tingkat nasional,” saur anjeunna.

Samentawis éta, Ketua Panitia FLS2N, Budi Hermawan ngécéskeun aya sapuluh lomba nu diantarana nyaéta lomba nyanyi, lomba cumarita, seni tari, di tingkat SD. Nalika tingkat SMP, nyaéta aya festival kreativitas nari, festival musik tradisional, nyanyi duet, nyanyi solo, sareng desain poster.

Budi, anu ogé janten pupuhu di widang Kesejahteraan sareng Pendidikan di Jawa Barat, nyarios yén kagiatan FLS2N tujuana pikeun ngamotivasi siswa pikeun diajar sareng ngamumulé seni sareng budaya.

Salaku tambahan, éta ogé pikeun mekarkeun sareng ngalaksanakeun apresiasi seni sareng sastra, khususna pikeun ajén tradisi anu aya dina budaya jawa barat.

“Mudah-mudahan siswa siswi bakal tiasa ngembangkeun ekspresi artistik numutkeun norma, karakter, sareng karakter murid dumasar kana budaya bangsa,” pungkas anjeunna.

Contoh Warta Bahasa Sunda Tentang Olah Raga

Dibawah ini ada beberapa juga referensi contoh warta khusus tentang olahraga yang mudah-mudahan bisa bermanfaat jika kebetulan kalian sedang akan membuat sebuah warta atau berita dengan bahasa sunda yang berhubungan dengan dunia olah raga seperti tentang olah raga bulu tangkis, sepak bola, dan olah raga tinju.

Warta Olah Raga Bulu tangkis

Judul : Ahsan siap ngawulang janten juara dunia bulu tangkis 2019

Kajuara’an dunia 2019 bakal di lumasungkeun di basel Swiss Dina kaping 19-25 Agustus. Ahsan hoyong ngulang ka suksésanna sanés ceunah pikeun gelar juara wungkul, tapi ogé ngahitungkeun poin kanggo leubeut ka Olimpiade Tokyo di taun 2020.

Pamaén umur 31 taun, Mohamad Ahsan menangkeun medali emas di kajuara’an dunya dina taun 2013 di Guangzhou China sareung 2015 di Jakarta.

“Dina tatanding ayeuna, abdi ogé masih ngagaduhan tanggung jawab pikeun menangkeun medali emas deui.” Saur Ahsan sanggeus di tepangan di wawasan senayan, kemis ( 8/8/2019 )

Ganda putra nomor ka hiji, Kevin sanjaya sukamuljo / marcus fernaldi Gideon masih janten saingan anu hésé kanggo ahsan / hendra, dugi ka kiwari Ahsan/Hendra head To head 2-8, sedengkeun élehna nepi ka tujuh kali.

“Pasti tetep hoyong jadi juara, tapi waktos ieu anjeuna emang nuju janten nu pang saéna. Éngkin abdi badé milarian solusi.” Saur jawara ALL England 2019 kasebat.

“Abdi sareng Hendra badé terus latihan deui. Saleresna, abdi emang tos sering maén bareng, tapi emang anjeuna nu langkung sae” Saur anjeuna.

Warta Tentang Olah Raga Sepak Bola

Judul : Calon ketua PSSI, Arif putra kantos boga pangalaman 6 taun di sepak bola

Arif putra wicaksono kanggo ka dua kalina bakal majeung janten calon ketua umum PSSI. Dina kasempatan ieu anjeuna parantos langkung percanten diri.

Sabaraha jam nu tos kalangkung, KEMIS ( 1-8/2019 ) liwat akun media sosial nine sport inc. Arif ngajentrékeun bakal majeung kanggo janten ketua umum PSSI, ieu ngajantenkeun ka sempatanna nu ka dua saatos nuju pamilihan pangurus PSSI priode 2016-2020.

Arif selaku promotor tiasa ngadatangkeun seueur tim-tim top ka indonesia, kayaning AS ROMA, JUVENTUS, AJAX, AMSERDAM, SPANYOL dugi timnas WALANDA tos pernah di candak ka INDONESIA.

“Ayeuna abdi langkung optimis, sabab leuwih jentré lamun diukur basa ngiringan FIFA Match, Day Indonesia vs walanda dina taun 2013 dugi ka 2019, ieu nu parantos 6 tahun,” saur Arif.

“Salian éta, abdi ngaraos naon nu kudu ku abdi lakonan salami ieu henteu kontradiksi sareng pangwangunan industri sepak bola nu di kawitan tina ngaboyong club ageung kanggo ningkatkeun animo pasar” sambungna.

“Salian éta, abdi ngagaduhan program nu tos di kawitan di susun ti taun 2015, kanggo ngembangkeun sepak bola di INDONESIA sacara nyebar.” Tegesna.

Arif teu acan ngawitan neangan minimal dua dukungan ti anggota PSSI nu ngarupikeun hal nh penting di lakonan kanggo syarat janten calon ketua umum.

“Enya, pasti ku abdi bakal di lakonan, sabab abdi gaduh modal ti pangalaman, pastina abdi badé ngiringan prosedur komite pamilihan kasebat.” Saurna.

Warta Tentang Tinju Bahasa Sunda

Tinju merupakan salah satu olahraga dan seni bela diri yang menampilkan 2 orang pemain dengan berat yang hampir sama, mereka bertanding dengan menggunakan sarung tinju. Dalam rangkaian pertandingan tinju berinterval satu atau tiga menit yang disebut dengan ronde.

Judul : Tony milch ngagunakeun olahraga tinju kanggo nyiptakeun katengtreman Yahudi sareng Arab

Patinju asal inggris, Tony milch ngagaduhan niat ngalih ka israel jeung ngagunakeun olahraga tinju kanggo nyiptakeun katengtreman antawis rumaja Yahudi sareung arab.

“Tujuan utami abdi nya éta ngembangkeun olahraga tinju di israél,” saur Milch. Patinju umur 38 taun nu kawitna di Edguare inggris ieu hoyong negakeun yayasan ”GLOVES and DOVES.”

Target utami Milch nya éta, ngabentuk tim gabungan nu ka lebet tina rumaja Yahudi sareng Arab kanggo ngiringan turnamen di internasional. Anjeuna ogé ngagaduhan visi kanggo nyelenggarakeun turnament taunan ‘Glover and doves” di israel.

“Olahraga tinju ngagaduhan karakter unik di mana para pasaingna ngagaduhan rasa hormat ka nu janten lawan, tangtosna olahraga ieu tiasa nuntaskeun mumusuhan anu parantos lami lumangsung antawis Yahudi sareng arab.” Saur tony milch.

Milch ogé ngajéntrékeun yén yayasana badé ngajarkeun tinju janten olahraga kompitisi. Salaku mantan patinju, milch ngagaduhan niat ngajarkeun langsung tinju ka para rumaja.

Ku kituna, ajeuna ngahareupkeun program nu ngajamin kalanggengan karir kanggo sadaya atlét nu boga bakat jeung nu hoyong boga panghasilan tina olah raga tinju.

Milch ngawitan karir propesional saparantos kengeng gelar sarjana di widang manajemen bisnis dina taun 2003, anjeuna teras ngalih ka london sareung menangkeun 13 kali diadu, tina karir profesional.

Milch ngalirénkeun karir sareung rekor diadu 14-2. “Sateuacan abdi mentog tina karir tinju ieu, abdi bakalan moal nyerah, ieu nu paling penting.” Saur anjeuna.

Nah, demikianlah warta bahasa sunda mengenai tentang olah raga dan juga kegiatan sekolah, Sebelumnya mohon maaf, apabila terdapat kesalahan dalam penulisan maupun penggunaan bahasa sunda pada contoh warta diatas.

Jadi, kesimpulannya warta itu dibuat berdasarkan dengan data atau informasi yang faktual, yaitu berdasarkan data yang benar, sehingga bisa dipercaya dan benar-benar kejadiannya.

Oleh karena itu, dalam penulisan warta sunda ini pun, saya merujuk ke beberapa portal berita terpercaya seperti CNN indonesia, detik, dan lain sebagainya, agar akurat.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *