SISINGAAN

KASENIAN SISINGAAN)

Dibawah ini merupakan contoh artikel tentang kesenian bahasa sunda. Kamu dapat menyuntingnya kembali apabila mungkin ada beberapa kata-kata yang kurang cocok, atau salah, silahkan disesuaikan. Semoga dapat membantu untuk tugas mu disekolah.

Contoh Artikel Bahasa Sunda Tentang Kesenian. Judul: KASENIAN SISINGAAN
Foto: @google images

Sisingaan mangrupakeun seni pintonan rahayat khas Sunda. Teu aya asal pasti, iraha kasenian ieu dicoco’o pikeun mimiti. Ceunah, ngaran Sisingaan geus dipikawanoh masarakat Sunda di Jawa barat baheula. Mimitina mah, kasenian ieu ngan dipaenkeun di wewengkon kabupatén Subang, Jawa barat. Tapi kiwari, pintonan Sisingaan ogé geus ngembang di wewengkon séjén, kawas Kabupatén Bandung, Purwakarta sarta Sumedang.

Di kabupatén Subang, Sisingaan remen ogé dipaenkeun lamun aya acara husus, kawas khitanan masal sarta ngabagéakeun sémah agung atawa kanagaraan. Saban bulan Agustus, kasenian ieu ogé dipaenkeun dina poe kamerdekaan Republik Indonésia. Saban warsih, kasenian ieu oge digelar di masarakat Subang dina ngarayakeun Poé Jadi Kabupatén Subang.

Sabot pintonan Sisingaan dipaenkeun, urang bisa nempo sawatara buah boneka sirah singa. Saban boneka éta disimpeun dina luhur tandu anu umumna dijieun tina awi. Sabot Sisingaan dipaenkeun pikeun acara sunatan masal, di luhur saban tandu ogé diuk saurang anak lalaki anu baris dikhitan.

Sarta sabot pintonan dimimitian, saban tandu éta dipunggu ku opat urang lalaki dewasa. Maranéhanana maké pakéan adat Sunda. Hiji ciri hasna, maranéhanana maké ikat sirah ti lawon atawa udeng. Teu heran, lamun aya ogé anu nyebutkeun kasenian ieu kalawan ngaran Gotong Singa. Lamun diartikeun, Gotong diadopsi ti basa Sunda nyaéta dipunggu.

Lantunan sapakakas pakakas musik tradisional, kawas kendang, gong, salompret, sarta ketipung jadi musik pengiring sabot pintonan Sisingaan dicoo. Bari leumpang suku, para pengusung tandu ogé menari nuturkeun alunan musik.

Sakali-kali, maranéhanana ogé memainkan atraksi leumpang maju-mundur sarta muter. Biasana, kasenian ieu ogé dicoo babarengan kalawan atraksi séjén, kawas pintonan akrobat sarta pencak silat. Teu tinggaleun, tarian has Sunda, salah sahijina Jaipong ogé dicoo sabot aya pintonan Sisingaan.

Pikeun jadi pamaén Sisingaan teu pisan-pisan gampang. Saban pamaén kudu ngabogaan keterampilan husus. Bisa Anjeun bayangkeun, para pengusung tandu henteu ngan ditungtut pikeun sanggup menari.

Maranéhanana ogé kudu menari sarta memainkan sawatara macem gerakan bari nahan beungbeurat beurat di taktakna. Maranéhanana ogé kudu ngajaga kumaha ogé carana ambéh boneka sirah singa éta henteu murag ti tandu. Leuwih, sabot di tandu éta ogé diuk saurang anak lalaki anu baris dikhitan.

Kumaha cara pengusung tandu ngajaga keseimbangan tandu sarta awak maranéhanana? Jawabannya bisa Anjeun manggihan sabot ngabogaan kasempetan pikeun nempo Sisingaan, pintonan rahayat has Subang, Jawa Kulon.

Awalna, saban boneka sirah Singa dina pintonan Sisingaan kasampak basajan. Tapi kiwari, boneka Sisingaan anu dijieun ti kertas éta dijieun sakitu rupa nepi ka kasampak gagah nyarupaan wangun aslina. Kostum para pengusung Sisingaan ogé kasampak beuki glamour kalawan kelir menyolok.

Kitu ogé kalawan musik pengiringnya, remen ogé lantunan musik perkusi sarta teunggeulan bedug ogé hadir sabot pintonan Sisingaan dicoo. Bedug dijieun ti kai ngawangun silender kalawan salah sahiji sisina ditutup kalawan kulit sato.

 

Thanks__
sumber referensi: google.com

2 thoughts on “SISINGAAN

  1. Siska SM

    Bahasanna menarik , hatur nuhun abdi jadi lewih terang tentang tradisi sisingaan , tapi aya hiji koreksi , nyaeta masih aya keneh penggunaan bahasa indonesia dina ieu bahasan ,
    Hatur nuhun 😊

    Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *