Kumpulan Resensi Novel Sunda Lengkap Dan Amanatnya

Resensi novel sunda lengkap – Resensi sendiri berasal dari bahasa latin yakni recensere yang berarti melihat kembali, menimbang, atau menilai. Jadi, ketika kita akan meresensi suatu buku misalnya seperti novel basa sunda, berarti kita akan menilai buku tersebut serta menuliskan mengenai suatu ringkasan atau ulasan dari buku novel tersebut.

Tujuan Meresensi Novel

Tujuan me-Resensi novel bahasa sunda atau suatu buku sendiri pada dasarnya untuk mengetahui kelebihan beserta kekurangan dari buku tersebut, tujuannya untuk memberikan gambaran kepada pembaca dengan ringkas, menilai kualitas buku, dan mengetahui latar belakang buku itu.

Manfaat Meresensi

Biasanya dalam merensi ini juga sebagai cara untuk menilai kualitas suatu buku, misalnya untuk pengembangan kreatifitas si penulis. Selain itu pula dapat dijadikan sebagai ajang media promosi, apalagi jika yang diresensikan tersebut merupakan buku keluaran baru, ini bisa bermanfaat untuk menarik perhatian para pembaca kelak.

Unsur-Unsur Resensi Pada Novel Sunda

Unsur-Unsur Resensi Pada Novel Sunda

pixabay.com

Sebelum kita menuju contoh resensi novel bahasa sunda, kita akan mempelajari sedikit mengenai cara meresensi suatu buku, karna resensi yang baik setidaknya harus memiliki unsur-unsur yang harus ada di dalam tulisan resensi yang kita buat, diantaranya seperti:

1. Judul buku

  • Menuliskan tema atau judul buku yang akan di resensikan

2. Identitas atau data buku yang akan diresensi, yang meliputi:

  • Judul buku
  • Nama pengarang
  • Penerbit
  • Tahun terbit beserta cetakannya
  • Harga buku

3. Isi resensi

Berisi tentang sinopsis atau ulasan singkat mengenai alur cerita, kutipan singkat, keunggulan, serta apa saja kelemahan dari buku tersebut, dan penilaian terhadap bahasa yang digunakan buku novel tersebut.

5. Penutup resensi buku

Biasanya dalam penutup resensi ini ditulis hanya alasan kenapa buku tersebut ditulis dan kepada siapa buku tersebut ditunjukan.

Langkah Menulis Resensi Novel

Diatas kita sudah melihat beberapa unsur-unsur yang umumnya terdapat di dalam sebuah tulisan resensi. Nah, selanjutnya ada beberapa langkah yang tak kalah penting yang perlu untuk kita perhatikan dalam menulis resensi ini, baik itu pada drama, novel sunda, ataupun buku favorit kamu lainnya, seperti:

  • Mengenali semua bagian buku yang akan diresensikan mulai dari judul atau tema, deskripsi, isi buku, sampai jenis buku tersebut.
  • Sebaiknya membaca terlebih dahulu buku secara cermat dan teliti agar lebih mudah merensikannya.
  • Menandai serta memperhatikan secara khusus bagian-bagian buku, bagian yang di kutip, untuk mencari kelebihan atau kekurangan dari buku tersebut untuk dijadikan data resensi kita.
  • Membuat cerita sinopsis, rangkuman, atau intisari dari buku yang sudah kita baca untuk di resensikan.
  • Memberi penilaiaan terhadap kualitas buku, serta penilaian terhadap bahasa yang di gunakan.

Tugas Novel Bahasa Sunda

Resensi Novel Sunda Lengkap

Disekolah mungkin kita memiliki tugas yang diberikan oleh guru untuk meresensikan suatu buku favorit misalnya seperti drama sunda, novel bahasa sunda, kumpulan carpon, kumpulan dongéng sunda, sinetron, film ataupun buku yang lainnya.

Resensi Novel Sunda

Nah, setelah kita mengetahui secara singkat tehnik langkah dan unsur dalam menulis sebuah resensi pada novel, dibawah ini sudah disiapkan beberapa contoh resensi novel dalam bahasa sunda yang numayan lengkap untuk referensi memenuhi tugas dalam mata pelajaran bahasa sunda di sekolah mu.

Baca juga: Kumpulan 25 Judul Novel Sunda Jeung Pangarangna

Kumpulan Contoh Resensi Novel Bahasa Sunda Lengkap

Resensi Novel Lembur Singkur

Resensi Novel Lembur Singkur

Identitas Buku:

  • Judul : Lembur Singkur
  • Pengarang : Abdullah Mustappa
  • Penerbit : Giri Mukti
  • Kandel buku : 60 kaca
  • Hak cipta : All Right Reserved
  • Rarancang judul : Deddy Dubandi
  • Taun terbit : 1979

Sinopsis Novel:

Ieu novel lembur singkur teh mangrupakeun novel carita anu pikasediheun. Nyaritakeun hiji desa anu jauh ti ka raramean kota, nyaritakeun hiji kulawarga nyaeta nu jadi indung nu ngabogaan 3 budak diantarana 2 lanceuk nu ngarana hadi jeung ahmad, jeung hiji deui budak (nu jadi kuring). 2 lanceukna mondok di lebak ngamankeun diri tina gorombolan, tapi manehna (kuring) ngan duaan jeung indungna lantaran indungna embungeun di ajak mondok ka lebak.

Ieu budak teh teu nyahoeun saha bapana, sabab ti leutik indungna teu mere nyaho saha bapana. Dina hiji peuting nu jadi bapana datang ka imahna bari susulumputan, tapi manehna teu nyahoeun yén nu datang téh eta bapana. Hiji waktu manehna jeung indungna mangkat ka sawah, kulantaran indungna gawe ngahuma.

Indungna mawa bekel loba, kusabab indungna téh ninggali aya pamariksaan ku gorombolan, manehna reuwas jeung gorombolan curiga ka si ema. kusabab para tantara nyaho yén salaki indungna milu jadi gorombolan, di sangka yén bapana téh jadi mata-mata.

Si ema di pariksa jeung ditanyaan tuluy di bawa ka markas para gorombolan. Gorombolan nahan ema neupika peutingna, jeung eta budak ngan bisa nungguan di luar. Teu lila sala sahiji lanceukna datang ka markas, bari susulumputan di leuwung, tuluy mawa balik eta budak. Eta budak téh ngarasa karunyaeun ka emana, naha ema lila di markas gorombolan? tapi isukna emana di pulangkeun deui ka imah.

Geus lila tina kajadian éta, gorombolan nyerang ka eta desa, loba tetembakan rame kacida. Loba jelema nu nyumput dina lobang kusabab sieuneun ku gorombolan. Kaayaan desa paburantak teu tenang. Hiji waktu indungna di teangan ku Organisasi Kamanan Desa, ku sabab di curiga yén salakina sok datang susulumputan ka imahna.

Tuluy indungna eta budak teh di bawa ka kantor nepi ka mangpirang-pirang poé. Sanggeus kajadian eta, desa jadi aman, tapi aya kabar yén nurutkeun rencana poé éta rek aya sababaraha pasukan ti leuweung nyaeta nu jadi bapa nu milu ka gunung bakal tarurun balik ka lemburna.

Ema jeung budak téh bungah pisan, jeung si budak geus lila hanyangeun apal kana nu jadi bapana. Tapi geus lila indungna ngadagoan jeung neangan nanya kaditu kadieu, ngan aya hiji kabar yén nu jadi bapa téh geus parna (maot).

Tokoh:

  • Budak (Kuring)
  • Indungna (Ema)
  • Lanceuk : Hadi, Ahmad,
  • Bapa

Alur Carita:

Maju

Latar:

  • Tengah peuting
  • Isuk-isuk

Latar tempat:

  • Imah
  • Sawah
  • Leuweng
  • Desa anu jauh tina karamean

Kaleuwihan Novel:

Dina carita ieu boga kaleuwihan nyaeta nyaritakeun carita anu pikasediheun jeung ngagambarkeun kaayaan jaman baheula masyarakat pilemburan di tatar sunda anu pikawatireun. Méré pelajaran jang barudak ngora anu ayeuna hirup di tatar sunda yén kahirupan baheula téh bener-bener pikasediheun jeung pinuh ku derita, teu siga jaman ayeuna. Jeung eta kajadian teh mangrupa kajadian anu bisa waé nini-aki urang ngalaman kana kaayaan éta.

Kakurangan Novel:

Kakurangannana nyaeta carita ieu teu nyebutkeun saha ari ngaran nu jadi budak lalaki anu jadi pameran utamana dina ieu carita novel sunda, jeung teu dicaritakeun naon wae sababna 2 lanceukna heunteu sare di imahna.

Amanat :

Eta carita pikeun urang sarerea kudu patuh taat kana aturan-aturan pamerantah, urang teu menang ngalawan atawa ngabarontak ka nagara, mun baheula mah gerombolan, mun ayeuna mah teroris. Urang kudu bisa milih mana anu hade di lakukeun jeung mana anu goreng dijauhkeun.

Resensi Novel Basa Sunda Nu Ngageugeuh Legok Kiara

Resensi Novel Nu Ngageugeuh Legok Kiara
1. Identitas Novel

  • Judul buku : Nu Ngageugeuh Legok Kiara
  • Pangarang : Dadan Sutisna
  • Pamedal : PT. Kiblat Buku Utama
  • Taun terbit : 2001
  • Kandel buku : 51 kaca
  • Harga Buku : Rp 13.500

2. Sinopsis

Teu jauh ti lembur aya tangkal kiara nu umurna geus ratusan taun, nu disebutna Legok Kiara. Réa dongéngna yen nu lewat ka dinya Legok Kiara téh cenah mah balikna sok terus gering Tapi si Emod jeung Si Sadun panasaran hayang ngabuktikeun mitos yen mun ngadeukeutan legok Kiara teh anjeuna bakal gering.

Sabab ceunah di legok Kiara teh aya tangkal kai nu hirupna geus ratusan taun. Barudak teh jadi inget ka legok Kiara gara-gara maranehana meunang pancen ti sakola titah melak tangkal kai di deukeut sakola meh sakola jadi leuwih iuh jeung alus sarta jang ngajaga alam, sabab zaman ayeuna alam teh geus beuki ruksak gara-gara ku ulah manusa.

Ceuk Bapana Si Emod, di Legok Kiara teh loba jurig jeung dedemit, tempatna sanget jeung geueuman. Da puguh aya tangkal Kiara anu jangkungna kabina-bina. Areuyna ngagangseur kana taneuh. Tapi Emod henteu percaya teuing kana eta beja teh. Manehna angger panasaran. Malah hayang ngabuktikeun naha enya di dinya teh aya jurigan.

Hiji waktu, Mang Apin anu sok babantu di sawah bapana ngabejaan yen manehna rek ngabasmi beurit nu aya di kebon bapana. Sawah bapana Si Emod teh aya di deuket legok Kiara. Tangtu wae Si Emod teu nyia-nyiakeun eta kasempetan. Manehna tuluy menta ka bapana sangkan bisa ngilu ngabantuan jeung Mang Apin. Sanggeus di ijinan manehna tuluy ngajak Si Sadun meh manehna bisa ngabuktikeun yen mitos nu aya teh teu bener.

Pas poe Minggu, manehna indit ka legok Kiara, di dinya si Emod jeung Si Sadun ngahuleng ningali tangkal Kiara nu jangkung tur gede kabina-bina. Tapi maranehna tuluy balik da rada sieun oge cicing di dinya lila-lila mah. Di legok Kiara maranehna manggih ucing, tuluy ku Si Emod dibawa balik ka imahna. Eta ucing dingaranan Si Buris.

Si Emod deukeut pisan ka Si Buris, nepi ka sare ge dibaturan ku Si Buris. Tapi sanggeus kolotna nyaho yen Si Buris teh dibawa ti legok Kiara, Si Emod di titah miceun Si Buris. Tapi si Emod teu bisa, manehna tetep miara si Buris di imahna.

Panon poe keur meujeuhna moreret. Desa Si Emod jeung Si Sadung mani paceklik. Tutuwuhan hareupeun mah Emod loba nu kalempohan. Jujukutan nepi ka pirang kahalodoan. Emod inget kana carita guruna yen keur halodo mah kudu melak tutuwuhan. Upama hareupeun imahna pinuh ku tatangkalan meureun moal panas-panas amat ayeuna teh.

Unggal tengah poe Si Buris sok ngereles, teuing kamana ulinna. Hiji mangsa poe Minggu kusabab panasaran, manehna nuturkeun si Buris. Si Buris tonggoy leumpang mapay pasawahan nu garing kahalodoan. Ngalengkah siga nu lungse, kawasna mah awahing panas. Beuki jauh Emod nuturkeun Si Buris, tungtungna mah anjog ka Legok Kiara. Si Buris tuluy kukurusukan ka nu bala.

Ditempo teh tangkal di dinya mani harejo, apan mun tangkal hayang alus teh kudu aya cai. Pas Si Buris kaluar, sirah Si Buris kulimis siga tos di teuleumkeun kana cai. Emod ngahuleng sajongjonan. Naha bet aya cai di dinya. Barang disidik-sidik ku Emod, cai anu barijil tina taneuh teh siga kasedot deui ka jero.

Kawasna mah aya deui liangna. Emod jadi inget carita guruna yen tangkal kai nu gede gunana keur nahan erosi jeung neundeun cai. Geus apal di dinya aya cai, Emod gura-giru balik tuluy ngabejaan Pa Kuwu. Isukna urang lembur ngabring ka Legok Kiara.

Urang lembur teu percaya keneh yen di dinya teh loba cai. Ayeuna mah urang lembur teu aya nu sieun deui ka Legok Kiara, malah urang lembur loba nu datang ka dinya jang mawa cai. Tina carita eta urang apal yen mitos teh teu salamana bener.

Kaleuwihan Buku:

Novel ieu teh sae pisan kanggo dibaca ku kabeh kalangan hususna barudak sabab ieu teh novel barudak nu ngabogaan amanat nu loba tur sae pisan, novel ieu nyaritakeun kahirupan urang sapopoe.

Bahasa:

Sanajan basa nu digunakeun basa loma, tapi basana tetep sopan, teu kasar teuing. Basa nu dipake bisa nepikeun maksud ti pangarang ka nu maca novel ieu.

Amanat:

Ngingetkeun urang yen alam teh penting pisan jang kahirupan urang, jadi urang teh ulah ngaruksak alam. Urang oge ulah pasea jeung babaturan kusabab masalah nu leutik, urang kudu silih ngarti.

Contoh Resensi Novel Si Lamsijan Kaedanan

Contoh Resensi Novel Si Lamsijan Kaedanan

1. Identitas Novel

  • Judul : Si Lamsijan Ka edanan
  • Pangarang : Ki Umbara
  • Penerbit : Kiblat Buku Utama
  • Taun Terbit : 2003
  • Jumlah Kaca : 66 Kaca

2. Sinopsis

Carita novel Si Lamsijan Kaedanan ieu teh disaruakeun jeung si kabayan dina dongeng-dogeng urang sunda, atawa jeung si cepot nu aya dina wayang golek. Si Lamsijan manehna asa pangpiterna tapi bodo katotoloyoh. Hiji waktu manehna hayang kawin ka budak anu ngaranna Si Amoy, tapi ema na teu satuju.

Tapi Si Lamsijan terus ngomong ka indungna piraku ema teu genah bogah minantu geulis, teras engke mah mun uing galongging panas tiris ogo deui hayang dikerok ku ema, apanan engke mah bakalan boga si Amoy kuring teh ema. Lamsijan hayang ngabenangkeun Si Amoy make menta asihan ka dukun sagala, tapi eta asihan teh benangna lain ka Si Amoy kalahkah ka Si cepleu.

Ku sabab dukun gagal, Si Lamsijan ngumbara ka mama yai, kiai anu daekeun nulungan, Si Lamsijan manehna lain ku lantaran bogoh ku kageulisan si Amoy hungkul tapi hayang Si Amoy teh asup muslimah. Tapi Si Lamsijan kalah kawin ka Si Cepleu eta lantaran salah sasaran nu sarua goreng patutna.Indungna Si amsijan hatena kabeuli lantaran Si Cepleu rajin mantuan gawe sapopoe.

Saprak kawin jeung Si Cepleu ahirna Si Lamsijan jadi juragan peda di kampungna padahal sarerea terangeun modalna ngan kongkorong emas genep gram ti Si Cepleu. Terus manehna papendak jeung “Babah Tan A Sien” nu jadi bapana neng Amoy, da bapana Neng Amoy boga hutang budi ka Si Lamsijan lantaran geus nulungan neng Amoy dina pangancam para pamuda, tapi neng amoy dibawa ku Si Opsir (walanda) anu geus mere imah jeung modal ka bapana Neng Amoy.

Kaleuwihan  Novel:

Kaunggulan dina novel ieu caritana alus, gampang di pikaharti ku urang, bahasana teu pati hese upami dina kaunggulan caritana mah nyaeta urang bisa nyaho kumaha kahirupan jaman baheula nu beda jeung nyaman kiwari, teras niat alus Si Lamsijan anu ngabogaan niat hayang kawin ka Si Neng Amoy.

Kakurangan Novel:

Dina carita novel ieu Si Lamsijan nu hayang ngamenangkeun Si Amoy teh kalah make ngadukun sagala, padahal manehna kudu nyaho yen ngadukun dina agama islam mah apanan teu meunang, eta saruwa wae jeung musyrik teu percayakanu agugan allah SWT.

Amanat:

Sagala niat kudu dilakukeun ku kalawan usaha nu hade tur bener, ulah make cara-cara anu licik atawa anu teu bener nu bisa ngarugikeun ka urang jeung jeung ka batur.

Resensi Novel Sunda Si Kabayan Jadi Dukun

Resensi Novel Si Kabayan Jadi Dukun

1. Identitas Novel

  • Judul : Si Kabayan Jadi Dukun
  • Pangarang : Moh. Ambri
  • Penerbit : Kiblat Buku Utama
  • Taun Terbit : 2009
  • Jumlah Kaca : 71 kaca
  • Harga : Rp. 15.000

Sinopsis:

Kabayan téh hirupna ripuh, puguh da jelema kedul manehna mah. Manéhna ngandelkeun késang pamajikanna keur hirup sapopoé, mun keur daék kakarak manéhna leos ka leuweung ngala suluh. Hiji poé Kabayan jeung pamajikanna paséa gedé nepi ka tatanggana nyarahoeun, Kabayan nampiling Saikem, nu jadi pamajikanna.

Hiji mangsa aya sémah nu néangan dukun di lembur si Kabayan, kabeneran sémah téh nanyakeun ka Saikem ngeunaan dukun lepus. Saikem nu ngabogaan niat hayang males kanyeri ka salaki pédah kungsi ditampiling, ngabéjakeun ka sémah yén Si Kabayan téh dukun nu sakti, dicaritakeun ogé naon baé nu kungsi dipigawé ku si Kabayan keur ngayakinkeun.

Basa Kabayan rék balik, manéhna papanggih jeung dua urang anu nu nyebutkeun yén manéhna téh Embah. Kabayan nu teu nyaho nanaon tungtunganana mah kapaksa daék ngilu jeung sémah éta, da geus digebugan. Kabayan dipercaya bisa ngubaran Nyi Hasanah, anak sodagar, nu katarajang panyawat pireu. Saenyana mah Nyi Hasanah téh teu gering nanaon, lantaran manéhna teu resep bapana rék ngawinkeun manéhna ka Haji Latip da geus bogoh ka si Agus.

Sanggeus balik ti imah Nyi Hasanah, Agus nepungan si Kabayan, manéhna ménta tulung ka si Kabayan sangkan manéhna bisa papanggih jeung Nyi Hasanah. Tungtungna mah Agus nyamar jadi pangiring Embah dukun. Basa geus papanggih éta, Nyi Hasanah nu geus teu pireu deui kabur jeung Agus.

Kabayan kanyahoan yén manéhna téh lain dukun beneran. Manéhna di penjara ku pulisi. Lain sedih, Kabayan kakalah atoh hirup di bui da manéhna teu kudu ribed jeung lieur ngurusan urusan di imahna.Tapi angger wé Kabayan bisa bébas, ku lantaran Agus ngajelaskeun perkara nu saenyana.

Kaleuwihan Buku:

Jalan caritana runtuy, loba atikan nu bisa dicandak tina buku novel sunda ieu. Salian ti éta, buku ieu ogé ngahibur ka nu macana, ku kalakuan para palaku dina carita ieu.

Kakurangan Buku:

Kurang rinci ngajelaskeun ngeunaan panokohan-nana, contona nu maca bisa ka kécohku saha nu mana Nyi Hasanah téh. Basa nu dipaké ogé teu gampang dicerna ku nu murangkalih atawa anu awam basa sunda.

Amanat:

Jadi jelema mah ulah kedul jeng bodo, kudu daek ikhtiar neangan usaha kadieu ka ditu, ulah ngandelkeun jalma sejen.

Contoh Resensi Novel Sunda Wastu Kancana

Contoh Resensi Novel Wastu Kancana

1. Identitas Novel

  • Judul Novel : Wastu Kancana
  • Pangarang : Yoseph Iskandar
  • Panerbit :Rahmat Cijulang
  • Citakan Pertama : 1989
  • Tebel Kaca : 145 kaca

Sinopsis Buku:

Dina eta buku dicarioskeun yen anu ngagentos samentara di Karajaan Sunda (Kawali) teh Bunisora. Putra Raja Sunda aya jumeneng masih budak keneh. Janten kedah disiapkeun heula. Bewara ngeunaan tiwas suci kulawargana di Majapait henteu dibejakeun sabab sieun langsung henteu biasa nahan amarah.

Bunisora, pamanna Wastu Kancana, nyandak eta murangkalih keur diajar sagala rupa ka elmuan di padepokan anu khusus keur ngagembleng pasukan husus karajaan balamati. Carana henteu langsung, tapi diculik heula. Sabada diwarah, Wastu Kancana dibere nyaho perkawis anu dirusiahkeun. Bunisora langsung anu masihan terang.

Saba’da dipeupeujeuh, Bunisora ngajak balik ka Kawali. Ngan Wastu Kancana embung balik. Anjeuna kalah ngumbara milari elmu. Nya atuh henteu bias dicaram. Antugna diwidian teras nyandak batur keueung: Rakean Hujung. Duana ngumbara dugi ka Pakuan. Mereskeun nau baruntak ka nagara.

Teras ti dinya ngulampreng ka Lampung. Tepang sareng resi sareng diguguru. Di bagean ahir buku dicaritakeun Wastu Kancana nyalametkeun padepokan resi ti serangan musuh gerot guruna. Jeung niwaskeun gegedugna make pakarang anu dibere ku Bunisora.

Dina eta buku, dicaritakeun yen Wastu Kancana oge katarik manah ku putrid resi. Henteu aya pedaran proses asmara, ngan hungkul tepung di walungan teras bae silih kenalan. Didinya duana singket saling katarik manah keuna ku panah asmara. Basa rek mulang ti Lampung ti padepokan resi, duana silih mere barang anu janten pangikat ati.

Kaleuwihan novel:

Gambaran kahirupan sosial sareng lingkungan baheula di karajaan Sunda mah karasa pisan

Kakurangan novel:

Potongan carita sareng alurna biasa wae, henteu aya anu istimewa dina eta buku. Biasana mun novel osok kiat dina kalimah sareng alur sarta gambaran (konteks sosio kultural) jeung eusina oge, kadang matak ngajenghok anu maca.

Resensi Buku Sunda Carita Si Dirun

Resensi Buku Novel Carita Si Dirun

1. Identitas

  • Judul buku: Carita si dirun
  • Pangarang : Samsoedi
  • Penerbit: Kiblat
  • Harga : 18.000
  • Halaman : 68 kaca

Sinopsis:

Si dirun salah sahiji budak anu badeur kabalinger, manehna sok resep pisan ngabohongan kanu jadi kolotna nepika duit bayarana oge di pake judi ku manehna. Saking bangorn,a si dirun manehna beuki pisan gelut jeung babaturana, kalakuana teu bener jeung pagaweanana ngan di carekan bae ku bapana.

Hiji mangsa si dirun ngarasa dosa jeung hanjakal kanu jadi kolot lantaran manehna sok ngabohongan wae kanu jadi kolot, pas manehna kanyahoan judi ku kolotna sabab arloji anu pamere bapana di jual jeung duitna di pake judi, tah ku bapana ka nyahoan yen si dirun beuki judi, tidinya sidirun dicarekan bebeakan, terus manehna janji ka kolotna yen manehna moal bangor bangor deui.

Ti harita si dirun jadi budak bageur tur soleh nu nurut ka kolot jeung jadi budak pinter. Hiji mangsa si dirun indit arek ngala manuk ka sawah, bapana nitah ka si dirun ulah balik sore teuing, da bmaneh mah sok kamalinaan. Enya wae si dirun mah ka malinaan geus wanci magrib manehna can balik wae kaimah indungna neneangan, bapana neneangan.

Padahal sidirun teh pingsan lantaran ka tubruk ku munding di sawah. Sebat indungna neangan indungna pohoeun yen manehna teh keur nyangu di hau, atuh ku sabab poho kitu imah si dirun kadurukan indungna buru-buru lumpat kaimah lantaranhayang nyokot duit, lah tungtungna duit teu kacokot indung sidirun maot.

Terus bapana datang ka imah, ari pas nepi imahna geus kaduruk, bapana sedih pisan nepika kagegeringan ku eta kajadian nepika maotna eta bapa si dirun, karunya si dirun jadi yatim piatu. Si dirun diurus ku ua-na, anu kasebut beunghar tapi medit pisan, sidirun teu disakolakeun tapi si dirun malah di titah ngangon munding karunya pisan si dirun.

Terus-terus unggal poe manehna ngurus saban poe maneh na kasarean keur ngangon munding. Ari pas hudang manehna rewaseun yen aya banjir gede pisan manehna indit neneangan munding tapi da teu bisa cai na badag, manehna nobaan ngojay eh manehna malah langsung kabawa ku eta cai, untungna aya gebog cau anu nyalametkeun sidirun nepika manehna nepi ka hiji laut manehna katirisan kalaparan.

Nepi ka aya bapak dihun anu manggihan manehanana, manehna di bawa ka imahna di urus nepika manehna diangkat jadi anak ku lantaran pak dihun teu boga anak, si dirun sukses jadi nalayan nu sagala bisa.

Kaleuwihan Novel :

Novel ieu sae pisan kanggo bacaan urang sadaya, utamina kanggo murangkalih.

Amanat Dina Buku Novel:

Dina caritana novel ieu meni eces jentrena ngajelaskeun yen urang hirup kudu kumaha jeung ngajarkeun ka urang sadaya ngarah jadi jalma anu bageur tur tara ngabohong. Ulah jadi jalma anu bader kabalinger, jeung ulah ngabohongan ka kolot.

Baca:Pengertian Novel Dalam Bahasa Sunda Lengkap

Nah itulah beberapa unsur serta langkah penting yang perlu kita perhatikan dalam membuat resensi sebuah buku, dilengkapi beserta beberapa kumpulan contoh resensi novel bahasa sunda lengkap lengkap (yah numayan sih). Hehee!

Semoga artikel ini bermanfaat buat kamu baik itu untuk referensi tugas novel bahasa sunda di sekolah mu, terimakasih atas waktunya. Jangan lupa share jika bermanfaat ya? Terimakasih.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *