Kumpulan Puisi Bahasa Sunda Khusus Tentang Keindahan Alam!

Alam memang harus kita jaga, begitu pula dengan keindahan alamnya yang harus kita pertahankan bersama. Dan untuk melukiskan keindahan alam itu semua, kita dapat menuangkannya melalui karya sastra berupa puisi atau sajak dalam basa sunda.

Dalam penulisan puisi bahasa sunda tentang keindahan alam ini, jujur saja saya rangkum berdasarkan beberapa referensi dari puisi yang saya punya namun dalam bahasa indonesia, sehingga pada puisi keindahan alam ini saya serat ulang dengan menggunakan bahasa sunda, meskipun tidak semuanya.

Sebelumnya saya mohon maaf apabila masih ada beberapa kata dalam penggunaan bahasa sundanya yang kurang sesuai, untuk itu mohon di ralat ulang. Nah, berikut beberapa kumpulan mengenai puisi yang menceritakan tentang keindahan alam yang dikemas ke dalam bentuk bahasa sunda.

Baiklah langsung saja dibawah ini basasunda.com akan berbagi puisi dalam bahasa sunda tentang keindahan alam yang dapat langsung kamu baca dibawah ini.

Puisi Bahasa Sunda Tentang Keindahan Alam

Puisi Bahasa Sunda Khusus Tentang Keindahan Alam!

1. Kaėndahan Alam (oleh: Kustian)

Cahya panon poė, nya’angan kana haté
Hiliwirna angin nyieun tiis kana raga

Tatangkalan ting garupay, nambih nyieun ėndahna alam
Lemah cai negeri nu can kena ku polusi

Alam ėndah nu merenah
Ulah nepi ka punah
Ku urang kudu dipupusti
Supaya tetep asri lestari

2. Alam Ciptaan Gusti Nu Éndah (oleh: Kustian)

Angin tiis dongkap dina poé isuk
Mapagkeun panon poé isuk-isuk..
Hejona tatangkalan endag-endagan katiup angin

Nuhun pisan gusti, kanikmatan sadaya anu tiasa abdi rasakeun..
Kaéndahan alam nu tos anjeun ciptakeun
Janten nyata kakuasaan nu teu aya tandingan nana..

3. Éndahna Désa Abdi Teu Aya Duana (oleh: Kustian)

Sora manuk tina balik dahan..
Sorana ngenah jiga tembang kawih
Alam éndah pinuh ku daya sima

Tatangkalan hirup subur..
Sora angin nu sing hiliwir ngusapan raraga
Kaéndahan alam desa abdi émang teu aya duana..

4. Alam Nyien Abdi Sumanget (oleh: Kustian)

Abdi muka soca..
Katingali, panon poe isuk nu nembus kana jero rohangan

Abdi muka jendela..
Katingali, halimun tina balik tatangkalan padesaan.

Netesna embun ngabaseuhan daun-daun dina tangkal
Sora-sora manuk karasa merdu kadengena..

Angin nu ngahembus nambih sumanget jiwa raga
Tina alusna kaendahan alam ieu, abdi sadia ngajalankeun dinten ayena.

5. Ningali Endahna Alam Di Bukit (oleh: Kustian)

Sora tiupan angin basisir karasa endah
Ombak-ombak nu ararageung nambih daya tarik alam

Halimun isuk ngabasehan pare sawah nu harejo
Gunung nu luhur ngajulang makmur tur répéh

Abdi calik dina luhur bukit gunung..
Ningali endahna kaendahan alam ciptaan pangéran ieu.

6. Endahna Desa Tos Teu Aya (oleh: Kustian)

Éndahna désa nu harita alus duka kamana
Alam nu tadina hejo ayena tinggal carita
Desa abdi ayena barobah tos jadi kota

Kamana dei abdi neangan ka endahna?
Ayeuna nu aya tinggal karasa hariwang
Sabab alam desa abdi nu endah ayena tos teu aya.

Asa ku geunah ningali leuweung anu harita
Rupa-rupi sasatoan aya kabeh didinya
Nanging, jalma-jalma nu teu boga etika tos ngaruksak alam dunya..

Tatangkalan dibabad beak ku maranehana nepi teu ka sesa
Leuweung nu sakitu gedena di beuleum nepi kabeakna
Pikeun kabutuhan sakumpulan jalma-jalmi nu teu boga etika.

7. Ka’ayaan Désa Abdi Harita (oleh: Kustian)

Unggal peting kadéngé sora jangkrik nu ngaderik
Silih patembalan dina peting jiga alunan musik
Saetik tiasa ngubaran kaayaan haté anu nalangsa

Ngingetkeun abdi kana lalampahan basa letik harita
Sora hayam nu silih patembalan ngahudangkeun abdi
Suara manuk nyaranyi ngaramékeun kaayaan di desa

Oh, éndahna kaayaan alam di desa abdi..

Angin seger sing hiliwir tina tatangkalan nu salubur didinya
Tiupan angin karasa tiis tina kaayaan isuk di desa
Tiisna ibun narempel tina dahan-dahan tangkalna.

Mani endah pisan pemandangan désa abdi baheula
Nanging warsih ayena tos loba wangunan sareng pabrik didinya
Ngagantikeun kaéndahan pamandangan alam desa abdi nu harita.

8. Endahna alam Kamana? (oleh: Kustian)

Batu karang katembong dilautan
Sawah éndah nyieun anteng raraga

Nanging sawah nu loba ayena tos teu aya
Ku sabab mesin-mesin badag anu murka
Di taekan ku jalma nu durjana..

Ngarusak sadaya sawah-sawah nu aya
Kitu, ngan saukur neangan kakayaan samata..

9. KAÉNDAHAN ALAM (oleh: Kustian)

Tingali hejona gunung..
Taya kakirangan, kugenah
Sawah-sawah nu ngajajar

Angin nyeot nyiuman tatangkalan
Tur nyiuman hate nu nalangsa

Tingali lautan anu ngahampar
Taya ancaman, répéh rapih

Ombak ngaguruh salih udag
Angin nyeot nyiuman ombak
Anu nyieun anteng ka diri urang.

PUISI BALEBAT ALAM SALIRA

Ibun-ibun maruntangan tungtung daun
Satutas lantis kacebor, girimis kamari
Dirungruman peuting, buni disimbut halimun turun ti punclut gunung

Mawa tiis panglipuran, mun wanci nepi janari
Salira gumenclang, mangsa giwangkara midang
Lir borelak mutiara, katojo hibarna cahya

Pangeunteungan kaendahan, anu tan aya bandingan
Silokaning kaweningan, nu disungsi saban diri
Nya salira… Ibun kuring salawasna.

LEMBUR PANINEUNGAN

Hujan nu ngaririncik mawa lamunan nu lawas katukang
Katembong lebah tanjakan tutuwuhan arajeg mapay ngajajar

Gunung nangtung bangun taya kasuwung
Sawah ngeplak lir ibarat permadani nungampar ngagelar

Breh ka beh kidul.. Walungan matak waas tetempoan
Tangkal kihurip ngareuy mapay dahan muncang sisi gawir

Bray ka belah kulon ngembloh satungtung panenjoKebon
Sabangsaning palawija selang sekar dipelakna

Tanah pasundan tanah kahuripan
Lembur kuring panineungan.

Puisi tentang bukit senyum dibawah ini menceritakan tentang keindahan alam pegunungan, gunung ini sendiri terletak di Ganjarsari, Cikalong Wetan, Kabupaten Bandung Barat, Jawa Barat. Gunung ini berdekatan dengan bukit burangrang.

BUKIT SENYUM (Ku AmangPen)

Mapay mapay pilemburan
Suku gunung jalan jajahan
Pudunan jeung tanjakan jadi carita nu moal poho

Jog anjog hiji tempat
Linduh iuh ku tatangkalan
Camara siga nu ngagupayan
“Bukit senyum” anu luhur

Dina tangunyarna suku burangrang
“Bukit senyum” jadi catetan
Diri nyoba nyampurnakeun kaasih
Sangkan pagalo pareng ngajodo

Pareng kapancir ganjaran taqdir
Nu ngajadikeun sungkan pikeun paturay
Dina guneman kahèman
Rasa beurat pikeun paanggang
Burangrang mawa kamelang.

Last update: juli 2019

Baca Juga : Sajak tentang lingkungan sekolah (sakola) dalam bahasa sunda

Untuk sementara mungkin hanya itu dan nanti akan saya tambahan lagi puisi bahasa sunda tentang kaendahan alam nya. Mudah-mudahan dapat bermanfaat baik itu untuk sekedar bahan referensi ataupun tugas bahasa sunda di sekolah kamu.

Dengan puisi tentang keindahan alam basa sunda ini pula, mari kita bersama-sama menjaga serta melestarikan keindahan alam yang ada disekitar kita, agar anak cucu kita kelak masih dapat menikmati keindahan alam yang ada disekitaran tempat tinggal.

8 thoughts on “Kumpulan Puisi Bahasa Sunda Khusus Tentang Keindahan Alam!

  1. AZZURA'S MOMMY

    Punten… Basa sunda na seueur anu di rangken nganggo kecap-kecap basa melayu…Mung urang Sami-sami diajar ngamumule basa sunda… Sumanget!!!

    Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *