BIOGRAFI BAHASA SUNDA JENDRAL AHMAD YANI

BIOGRAFI BAHASA SUNDA
NAMA TOKOH: JENDRAL AHMAD YANI
Foto: @google images

Ahmad Yani dibabarkeun di Purworejo dina kaping 19 Juni 1922. Dina warsih 1927, kulawarga Ahmad Yani pindah ka Batavia. Anjeunna ngamimitian atikan formalna di HIS Bogor (satara SD) sarta dipungkas dina warsih 1935. Saterusna anjeunna nuluykeun atikanana ka MULO kelas B Afd. Bogor (satara SMP) sarta lulus dina warsih 1938. Saterusna anjeunna sakola di AMS bagian B Afd. ngan nepi ka kelas 2. Ngandegna atikan Jenderal Ahmad Yani ieu lantaran ayana misili anu diumumkeun ku pamarentah Hindia Walanda.

Saterusna, Jenderal Ahmad Yani mutuskeun nuturkeun atikan dina Dines Topografi Militer di Malang sarta sacara leuwih intensif di Bogor. Ti dinya, anjeunna ngamimitian karir militerna kalawan pangkat minangka Sersan. Sanggeus warsih 1942, sanggeus jepang nyokot alih Indonesia ti leungeun Walanda, Ahmad Yani nuturkeun atikan HEIHO di Magelang sarta saterusna asup ka Pasukan Pembela Tanah Air (PETA) di Bogor.

Kaahlianana dina bermiliter ngajadikeun anjeunna menangkeun sagala rupa prestasi. Salah sahiji prestasina nyaeta Jenderal Ahmad Yani juhun nahan pakarang Jepang di Magelang. Sanggeus Tentara Keamanan Rakyat (TKR) kabentuk, Jenderal Ahmad Yani diangkat minangka Komandan TKR Purwokerto. Sarta sabot lumangsung Agresi Militer Walanda ka-1, pasukan Jenderal Ahmad Yani anu beroperasi di wewengkon Pingit junun nahan serangan Walanda sarta nyieun Walanda kapaksa mundur ti wewengkon kasebut.

Dina waktu Agresi Militer Walanda ka-2 lumangsung, Ahmad Yani balik dipercayakeun leuwih luhur kalawan nyekel kalungguhan Komandan Wehrkreise II anu wewengkon kapamingpinanana ngawengku wewengkon pertahanan Kedu. Sanggeus Indonesia junun meunang pangakuan kadaulatan, anjeunna dipercaya deui pikeun ngajalankeun misi ngalawan Darul Islam/Tentara Islam Indonesia anu sering nyien kakacowan dina daerah Jawa Tengah.

Dina waktu eta, anjeunna langsung nyokot tindakan kalawan nyieun pasukan Banteng Raiders anu dibere latihan-latihan husus ku kituna bisa ngelehkeun pasukan Tentara Islam Indonesia. Sanggeus junun, anjeunna balik deui ka Staff Angkatan Darat.


Pas dina warsih 1955, Jenderal Ahmad Yani nuluykeun deui atikanana di Command and General Staf College di Fort Leaven Worth, Kansas, USA salila salapan bulan. Dina warsih 1956, Jenderal Ahmad Yani neruskeun atikan militerna salila dua bulan, di Special Warfare Course di Inggris. Dina warsih 1958, waktu pemberontakan PRRI sarta anjeunna junun ngajalankeun pancen kasebut kalawan pohara alus. Nepi ka penclut ti karir Jenderal Ahmad Yani di widang militerna dina warsih 1962, anjeunna diangkat minangka Panglima Angkatan Darat.

Jenderal Ahmad Yani dipikawanoh minangka hiji jalma anu sok berselisih paham jeung PKI (Partei Komunis Indonesia). Anjeunna nampik kalawan teuas kahayang para PKI pikeun nyieun Angkatan Kalima anu diwangun ku para buruh sarta tani anu dipersenjatai. Tampikan teuas ieu anu ngabalukarkeun Jenderal Ahmad Yani jadi salah sahiji udagan PKI anu diculik sarta dibunuh di antara tujuh petinggi TNI angkatan darat ngaliwatan pemberontakan anu dipikawanoh kalawan ngaran G30S/PKI (Gerakan 30 September/PKI).

Ahmad Yani dibunuh ku cara ditembak pas di rohang dahar imahna di Jalan Lembang D58, Menteng dina pukul 04.35 dina tanggal 1 Oktober 1965. Layonna dipiceun ku PKI di Lubang Buaya, Jakarta Timur. Saterusna layonna diangkat dina tanggal 4 Oktober 1965 sarta dibere pemakaman kanegaraan dina poe salanjutna. Samemeh dimakamkeun di Taman Astana Pahlawan di Kalibata, dina poe anu sarua, Jenderal Ahmad Yani sarta rekan-rekanna resmi dinyatakeun minangka Pahlawan Revolusi jeung Kaputusan Presiden Nomer 111/KOTI/1965 sarta pangkat Jenderal Ahmad Yani ditaekkeun jadi Jenderal TNI Anumerta pikeun ngahargaan jasa-jasa anjeunna.

Imahna kiwari dijadikeun hiji musieum umum kalawan masih ninggalkeun liang urut pelor dina panto jeung dinding, sarta masih kalawan parabot anu sarua.

Thanks_
sumber referensi: google.com

 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *