Antara Mitos Jeung Realitas

Kabudayaan sunda kaasup salah sahiji kabudayaan suku bangsa di Indonesia anu umurna kolot. Kabudayaan sunda anu ideal oge saterusna mindeng dikaitkeun jadi kabudayaan raja-raja sunda atawa inohong anu diidentikeun kalawan raja Sunda. Dina kaitan ieu maka aya sosok Prabu Siliwangi dijadikeun minangka inohong panutan sarta kebanggaan jelema sunda alatan dianggap minangka raja anu junun, sarta sanggup mikeun karaharjaan ka rahayatna.

Kabudayaan sunda kiwari loba meunang gugatan balik. Patarosan ngeunaan eksistensige mindeng ngajaul ka permukaan. Naha kabudayaan sunda masih aya? Lamun masih aya, saha tea nu bogana?. Ngeunaan hal kasebut, lamun dikaji kalawan tenang, sabenerna mangrupa patarosan anu wajar-wajar wae. Naha kitu? Jawabanna basajan, alatan kabudayaan sunda dina kanyataanana ayeuna memang kawas kaleungitan ruhna atawa sahenteuna henteu eces arah sarta tujuanana. Daek dibawa kamana kabudayaan sunda kasebut?

Henteu matak olohok lamun beuki lila beuki loba unsure kabudayaan sunda anu tergilas ku kabudayaan deungeun. Contona anu pangecesna nyaeta basa sunda anu mangrupa basa komunitas urang sunda, kasampak sacara eksplisit beuki arang dipake ku nu bogana sorangan, hususna para generasi ngora sunda.

Leuwih memprihatinkan deui, yen ngagunakeun basa sunda dina komunitasnya sapopoe sakapeung diidentikan kalawan ”katerbelakangan” atawa “kampungan”, untung wae henteu ngomong primitive. Balukarna, timbul rasa gengsi dina urang sunda pikeun ngagunakeun basa sunda dina pergaulana sapopoe.

Komo rasa “gengsi” ieu sakapeung kapanggih oge dina maranehanana anu sabenerna mangrupa pakar di widang basa sunda, kaasup pikeun saukur ngaku dirina nyaeta pakar atawa berlatar tukang keahlian di widang basa sunda.

Pangabisa kabudayaan sunda pikeun ngalakonan mobilitas, boh vertikal boh horizontal, bisa disebutkeun pohara lemah. Ku lantaran eta, tong boro di luar komunitas sunda, di jero komunitas sorangan, kabudayaan sunda remen oge karasaeun deungeun. Sabab eta kabudayaan sunda bisa disebutkeun pendek keneh ku kituna kabudayaan sunda henteu wae jalan di tempat tapi oge leumpang mundur..

Patula-patali pageuh kalawan dua pangabisa tiheula, pangabisa tumuwuh sarta ngembang kabudayaan sunda oge bisa disebutkeun nempokeun tampilan anu henteu eleh memprihatinkeun. Tong boro nyarita paradigma-paradigma anyar, itikad pikeun ngalestarikeun naon anu geus dipiboga wae bisa disebutkeun pohara lemah.

Sajaba ti eta, kabudayaan sunda oge kasampak kurang muka rohang pikeun lumangsungna regenerasi. Budaya “Kumaha akang”, “teu langkung akang”, sarta “Mangga tipayun”, anu kitu kentel dina kahirupan sapopoe urang sunda, bisa disebutkeun jadi salah sahiji cukang lantaran mundurna budaya sunda dina proses regenerasi. Balukarna, jadi we budaya sunda arap-ap eureup-eup kalawan regenerasi.

 

Thanks__
sumber referensi: google.com

4 thoughts on “Antara Mitos Jeung Realitas

  1. Kustian Post author

    Punten abdi teu terang, teu aya namina soalna di seratanana..

    Reply

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *